Syrgas kan ersätta strålning

Björn Wieslander, stipendiat 2013 samt post doc vid National Institues of Health (NIH) i Bethesda, USA, och forskare vid KI, har med kolleger där utvecklat en ny metod för användning av MRI, magnetisk resonanstomografi.

Metoden går ut på att i stället för strålning använda inhalerad syrgas som kontrastmedel. Forskarna har testat den nya metoden i olika delar av lungorna på 14 grisar och tio frivilliga försökspersoner.

Målet för forskargruppen vid NIH, som är världens största statliga forskningsfinansiär, är att utveckla en helt ny typ av kamera. Den ska vara skonsammare mot patienterna med ett svagare magnetfält och samtidigt bibehålla bildkvaliteten. Lägre styrka på magnetfältet ska samtidigt leda till att kamerorna blir billigare att producera.

Björn är förste författare till arikeln som är publicerad i septembernumret av Investigative Radiology. Läs artikeln Impact of Vasodilation on Oxygen-Enhanced Functional Lung MRI at 0.55 T.