Erik har fått stor donation

Erik Berglund, stipendiat 2010 samt docent i experimentell transplantationskirurgi vid KI och grundare och VD för det biofarmakologiska företaget ITBMed, har fått en donation på tre miljoner dollar till sig och Karolinska Institutet.

– Donationen ska vi använda för att utveckla nya terapier, i huvudsak biologiska läkemedel med fokus på autoimmunitet, inflammation, cancer och transplantation. Målet är att de ska leda till kliniska prövningar i Sverige, berättar Erik från USA-kontoret i New York.

Donationen kommer från en amerikansk bidragsgivare. Sannolikt är donatorn Pablo Legorreta, grundare och VD för Royalty Pharma, vars bolag har ett börsvärde på över 16 miljarder dollar. För fem år sedan investerade Royalty Pharma 67 miljoner dollar i Erik Berglunds nystartade bolag.

Affärsidén för ITBMed är att utveckla en antikropp, siplizumab (TCD601), till ett läkemedel som är tänkt att förenkla och förbättra för bl a transplanterade.

Nästa år blir ITBMed granne med KS och KI. Företagets Sverigekontor och laboratorium flyttar in i Forskaren, en fastighet som kallar sig Stockholms nya life science centre.