Corona gjorde examen rörig

Caroline Schagerholm, stipendiat 2019, har tagit läkarexamen. Corona präglade den sista terminen. 

Inledningen av virusutbrottet ledde till att hennes två månader av studieutbyte i trauma- och transplantationskirurgi i New York blev slopat. 

Från mitten av mars övergick undervisningen till att bli digital. Slutexaminationerna i maj påverkades också markant. 

De två skriftliga delarna genomfördes som tidigare år. Men den praktiska examinationen, där studenternas kunskaper testas vid olika ”stationer”, kunde inte genomföras. De ansvariga för examinationen hade problem med att hitta ett bra alternativ. Det ledde till att studenterna fick bristfällig information. Datum för examinationerna ändrades två gånger och det skapade ännu mer oro hos studenterna.

Oron ökade ytterligare på examinationsdagen, då provet försenades på grund av tekniska problem. Instruktionerna ändrades och provtid förlängdes. Examinationen avslutades närmare fyra timmar efter planerad tid.

Avslutningsceremonin i Aula Medica den 5 juni blev digital. Bilden visar när Caroline (längst upp till höger) fick sitt elektroniska diplom.

En av dem som höll tal var Annika Östman Wernerson, vice rektor vid KI. Hon uppmanade de nyblivna läkarna:

– Odla er nyfikenhet! Arbeta i team (bra samarbete gynnar patienterna)! Ha ett globalt perspektiv! Och kom ihåg att göra som Nalle Puh: Underskatta inte värdet av att göra ingenting!