Blodflödet ökar i sidoläge

Björn Wieslander, stipendiat 2013, är förste författare till en artikel om hur blodomloppet mellan hjärtat och lungorna påverkas av om man ligger på rygg, mage eller på sidan.

Tio friska försökspersoner undersöktes med magnetkamera. Resultatet av studien visar att när man ligger på sidan går blodflödet främst till den nedre lungan. Det stöder tidigare rön om att svårt sjuka patienter med ensidig lungsjukdom bör läggas på sidan med den friska lungan nedåt för att få bättre syresättningen.

Studien visar också att mängden blod i övre lungan i sidoläge varierar stort under hjärtcykeln. Dessa svängningar i blodvolymen ska forskarna fortsätta att utreda. Förhoppningen är att få ett fram ett mått på lungkärlens stelhet utan att behöva föra in katetrar i blodomloppet. Processen med katetrar kan ge allvarliga komplikationer. 

Artikeln har rubriken Supine, Prone, Right and Left Gravitational Effects on Human Pulmonary Circulation och är publicerad i tidskriften The Journal of Cardiovascular Magnetic Resonance.