2011

Stipendiat 2011

”För sitt okonventionella sätt
att bedriva forskning,
nyfiket identifiera problem
och gränslöst söka medarbetare
samt för sin glädjefulla kraft
att genomföra projekten”

Peter Ueda

Stipendieberättelse

Stipendiet från Carl Tullus minnesfond var ett välkommet stöd till min forskning och mina projekt. Jag använde stipendiet till att resa i Indien med en amerikansk vän och kollega för att studera

förutsättningarna för kirurger som arbetar i miljöer med begränsade kliniska och ekonomiska resurser.

Resan var en del i ett globalt program i socialt entreprenörskap med syfte att undersöka hur man skulle kunna utveckla kirurgisk utrustning av god kvalitet till en så låg kostnad som möjligt. Tack vare stipendiet kunde jag förlänga min vistelse i Indien.

Utöver det ekonomiska bidraget har Carl Tullus minnesfond gett mig stöd och uppmuntran i min forskning som jag uppskattar väldigt mycket. Jag hoppas kunna vara en god representant för stipendiet och hålla kontakt med stipendiekommitté samt tidigare och framtida stipendiater.

Peter Ueda

Peter Ueda disputerade den 10 januari 2014. Avhandlingens titel är Famine in Nigeria and vitamin D in Sweden: Two early life exposures and their relation to cardiovascular risk in adulthood.

Ladda ner Peters avhandling här.

Peter har skapat en tecknad film, där han sammanfattar resultaten av sin forskning om D-vitamin, födelsemånad och dödsorsaker i Sverige. Filmen är nio minuter lång.

Ladda ner Peters film här.

Peter Ueda, stipendiat 2011, med Lisa och Erik Tullus

Peter Ueda och Nobelpristagaren Bruce A. Buetler